Služba prehrane in strežbe
Uživanje dobre in okusne hrane je eden od največjih užitkov v našem življenju, kuhanje pa je prava umetnost, primerljiva z glasbo in slikanjem! (M. Montignac)
Gastronomija ali sladokusništvo (gr. načelo želodca) predstavlja nauk o znanju in spretnosti pripravljanja izbranih jedi. Gastronomija se ukvarja z raziskovanjem hrane, tehnologijo izdelovanja živil ter s pripravljanjem živil. S tem ohrani zdravje in primerno telesno maso, na to pa vplivajo zlasti fiziološki, psihološki, čustveni, družabni, osebni in drugi dejavniki.
Zdrava prehrana je uravnotežena, varna, varovalna in priporočena.
Zdrava hrana ob ustrezni telesni aktivnosti človeka krepi ter ohranja in vpliva na delovno storilnost. Hrana mora biti:
- Kalorično, biološko in hranilno polnovredna,
- Imeti mora primerno nasitno vrednost,
- Biti mora primerno razporejena čez dan,
- Ustreza našim prehranskim navadam in nam daje dober občutek po jedi
Značilnosti jedilnikov v našem Domu
- Pripravljamo pestro hrano iz fižola in stročnic, žita, semen in krompirja,
- Različne vrste mesa, sira in jajca uporabljamo po normativih,
- Redno uvrščamo v jedilnike tudi sadje, zelenjavo in ribe zaradi vnosa vitaminov, mineralov, dietnih vlaknin in balastnih snovi,
- Skrbimo za zadostne količine tekočin (čaj, mleko, kava, sok, voda,…),
- Ne pozabimo na mleko in mlečne izdelke,
- Upoštevamo in dajemo prednost živilom z oznako »varovanje srca«,
- Uporabljamo čim manj sladkorja, soli, moke in industrijskih dodatkov,
- Upoštevamo želje naših oskrbovancev, letne čase in praznične dneve
- Pripravljamo tudi sladkorne diete, žolčno, želodčno in jetrno dieto, pasirano in sondno hrano ter razne druge predpisane diete,
- V jedilnike vključujemo tudi tipične regionalne zasavske jedi: grenadirmarš, okisani bleki, zabeljen močnik, kisla juha, funšterc oziroma praženec, pohane šnite, štraube, ričet, prežganka z jajci,…
»GRENADIRMARŠ« oz. testenine s krompirjem in ocvirki
okisani bleki
pohane šnite
kisla juha z žličniki - V jedilnike vključujemo živila lokalnih ekoloških kmetij.
- Pripravljamo pa tudi alternativno prehrano (vegetarijansko, presno,…).
- Živila dobavljamo preko javnih naročil slovenskih dobaviteljev.
Naučimo se spoštovati in uporabljati hrano tako, da bo res vir življenja in zdravja!